Beethovenserie > 3e concert

Zaterdag 15 februari 2020, 20.00 uur

Op dit derde concert van de Beethovenserie in Het Carillon, Raadhuisplein 1 te Nieuw-Lekkerland spelen pianist Bernd Brackman en celliste Beitske Verheij drie sonates die elk zijn geschreven aan het eind van een hoofdperiode in de muziekhistorie: Bachs derde gambasonate als representant van de barok, de zeer klassieke sonate opus 69 van Beethoven en tot slot wordt de romantiek vertegenwoordigd door Rachmaninoffs cellosonate.

De derde sonate die Bach schreef voor viola da gamba en klavecimbel, door ons uiteraard uitgevoerd op cello en piano, doet sterk denken aan met name zijn feestelijke derde Brandenburgse Concert. Net als in de andere twee gambasonates zijn beide instrumenten volstrekt gelijkwaardig.

Beethovens derde sonate voor piano en cello is een klassiek werk, waarin de lieflijke sfeer doorklinkt van zijn zesde symfonie (Pastorale), die in dezelfde tijd ontstond. Na de openingsmaten van de cello volgt een spirituele dialoog tussen beide instrumenten. Het tweede deel is een grillig scherzo vol tegendraadse ritmiek. Het korte, bijna Mozartiaanse adagio leidt de stralende finale in, allegro vivace, een feest van gracieuze en bloemrijke expressie.

De cellosonate van Rachmaninoff heeft alle kwaliteiten die de componist zo typeren: romantische melodieën, eindeloos als de eeuwig zingende bossen van Rusland, weelderige harmonieën én hartstochtelijke uitbarstingen. In het eerste deel wisselen energie en berusting elkaar af. Ook in het nerveuze tweede deel ontbreekt de lyriek niet. Het andante is een schoolvoorbeeld van Russische weemoed en de sonate wordt besloten met een uitbundig allegro.

Toegangsprijzen

Volwassenenaan de zaal (contant) €15in voorverkoop €12,50
Kinderen tot 18 jaar/cjpaan de zaal (contant) €10in voorverkoop €7,50